EGÉSZSÉGMEGŐRZŐ MÁGNESES ÉKSZEREK
EGÉSZSÉGMEGŐRZŐ MÁGNESES ÉKSZEREK
Bemutatkozás
 
Csatlakozás
 
Tudod-e?
 
Ismertető
 
ÉRTÉKESÍTŐK
 
Gyógyhatások
 
Étrendkiegészítő
 
Előadások
 
Rendelés
 
KÉPEK
 
Kód
 
Antioxidánsok 2.

ANTIOXIDÁNSOK

Azok a páratlan elektront tartalmazó molekulák, amelyek rendkívül stabilisak, reaktívak és páros állapot visszaállítására törekednek, (ezzel oxidatív folyamatok sorát elindítva a szervezetben) a szabadgyökök, ame­lyek a szervezetben mindenhol termelődnek.

A szabadgyökök az elveszett elektronjaikat a kör­nyező szövetekből próbálják pótolni, elektront vonnak el, ezzel károsítva a sejtfal felépíté­sét. Ennek következménye a sejtek szétesé­se és a szövetek károsodása. A szabad gyökök képződése természetes élettani folyamat, sejtjeink az anyagcsere so­rán tápanyagokat égetnek, az oxidáció melléktermékei a szabadgyökök. Olykor azonban a szervezetben a különböző környezeti és életmódbeli tényezők hatására a szükségesnél több sza­badul fel belőlük.

A túltermelést kiválthatja például az UV sugárzás, s füst­tel és ólommal szennyezett levegő, a rovarirtó szerek, a dohányzás, a helytelen táplálko­zás, az érzelmi stressz, a túlzottan kimerítő testedzés is. A hatások következtében felszaporodott szabadgyökök ártalmat­lanításához sokkal nagyobb antioxidáns mennyiségre van szüksége a szervezetnek is. Sejtjeink egész életük folyamán ki vannak téve a szabadgyökök által okozott károsodásnak, mely nem csupán szépségünket, de akár életünket is veszélyezteti.

Az egészséges szervezet erős ún. szabadgyökfogó enzimrendszerrel rendelkezik, mely­nek antioxidáns egységei képesek kötődni az instabil oxidánsokhoz és semlegesíteni azokat.

Az antioxidáns vitaminok megvédik a szervezet sejt­jeit a szabadgyökök által okozott károsodástól, anélkül, hogy önmaguk káros anyaggá válnának.

Szervezetünk az antioxidáns vitaminokat nem tudja elő­állítani, ezért külső forrásból, elsősorban a táplálékból kell fedezni a szükségletet. Több feldolgozatlan vagy kevésbé feldolgozott élelmiszert kellene fogyasztanunk, mint kon­zervet, tartósított élelmiszert. A fertőzésekkel szembeszál­ló immunrendszer hatékony működéséhez fehérjék, szén­hidrátok, zsírok, esszenciális vitaminok és ásványi anyagok állandó, kiegyensúlyozott bevitelére van szükség.

A tudósok bizonyítékokkal is alátámasztották, hogy az instabil molekulák roncsolják a bőrszöve­tet, károsítják a szöveteket, megnehezítik a sejtek önregenerálódását, így a következő betegségek okozói lehetnek:

– rák

– izületi gyulladás

– asztma

– szívbetegségek

– Alzheimer-kór

– Parkinson-kór

– degeratív szembetegségek

Az ember akár 100–120 évet is élhet, hiszen genetikai progra­munk ennyire van beállítva. Ma­gyarországon a nők 74,5 míg a fér­fiak63,5évreszámíthatnakakutatásokszerint,pedig a betegségek és a belőlük adódó gondok fele megelőzhető lenne.

Ha a mindennapjainkba belopjuk az egész­ségesebb, mediterrán táplálkozást, a vérke­ringést és az izmokat megmozgató tornát, ha őrizzük lelkünk egyensúlyát, máris növeltük a saját esélyeinket.

Az antioxidánsok típusai:

– Mesterséges antioxidánsok: Az antioxidánsok labo­ratóriumban is előállíthatók. Az is előfordul, hogy már a gyártáskor antioxidánsokkal egészítenek ki bizonyos élelmiszereket. Pl: szelénnel dúsított kenyér.

– Természetes antioxidánsok: Ezek a különböző élel­miszerekben fellelhető antioxidások.

FLAVONOIDOK

Napjainkban a legtöbb kutatócsoport a flavonoidok antioxidáns, antikarcogén és gyulladáscsökkentő, összes­ségében egészségvédő és betegségmegelőző hatását helyezi előtérbe. A legtöbb ital, amely természetes nö­vényi alkotórészből készül (zöldség– és gyümölcslevek, gyógyteák) kisebb-nagyobb mennyiségben tartalmaz flavonoidokat. Az összes flavonoid mennyiségét illetően a zöldségek közül a hagymafélék, a fehérrépa, a spenót, a zeller különböző részei és a különböző lencsefajták bi­zonyultak a leggazdagabb forrásnak.

A gyümölcsök közül jelentős flavonoid források a bo­gyósok, az olajos magvak közül pedig a dió tűnt ki na­gyon jelentős flavonoid tartalmával.

A hazai vizsgálatok szerint a magyar gyerekek átlagos flavonoidfelvétele26, 6mg/főérték,míg a felnőttek által elfogyasztott flavonoidmennyisége28,9mg/fővolt.

A flavonoidok igen széleskörű kémiai és biológiai akti­vitással rendelkeznek. Vizsgálatok alapján a flavonoidok kedvező hatásai a következő biokémiai folyamatok köré csoportosíthatóak:

– szabadgyök befogás

– immunmódosulás és gyulladáscsökkentő hatás

– asztmaellenes és antiallergén hatás

– antivirális, antibakteriális hatás

– véredényrendszer működését, állapotát befolyásoló hatás

A flavonoidok hatása jelenlegi ismereteink szerint fő­leg preventív (megelőző) jellegű.

A NÉGY TESTŐR:

Ha a legfontosabb antioxidáns-t együttesen adagoljuk, nem egyszerűen összegződik jótékony hatásuk, hanem "együttműködésük” minőségileg is javítja a helyzetet. Vagyis: az antioxidánsok együttes szedésével hatástala­níthatjuk a keletkező szabadgyököket.

BÉTA-KAROTIN, A SOKSZÍNŰ VÉDELEM

A karotinok a legelterjedtebb természetesen előfor­duló növényi festékanyagot, amelyek igen sok gyümölcs­ben és zöldségben jelen vannak. Több mint 600 karo­tinfélét azonosítottak be a növényekben, de úgy tűnik, hogy ezek közül csak hatfélét hasznosít az emberi szer­vezet. Az egyik legismertebb a béta-karotin.

Hatása az emberi szervezetre:

– jelentősen fokozzák a csecsemőmirigy működését és csökkentik a visszafejlődését.

– Fényvédelem: Nagyobb mennyiségű béta– karotin C-vitaminnal együtt fogyasztva segíthet a szürkehályog megelőzésében. A sárgarépában és más narancssárga zöldségekben, gyümölcsökben valamint a sötétzöld levélzöldségekben előforduló béta-karotin fokozott fo­gyasztása némi védelmet nyújthat a leégés ellen. Ennek oka, hogy a béta-karotin a bőr sejtjeinek zsírtartalmában feloldódva segít az ibolyántúli sugárzás kiszűrésében, vagy hatásánál fogva semlegesíti az ártalmas szabad­gyököket.

– Rákmegelőző hatásuk: Egyes vizsgálatok szerint azoknál a népcsoportoknál, amelyek étrendjében sok a karotionoidban gazdag gyümölcs és zöldség, kisebb a daganatos megbetegedések aránya. A béta-karotinról kimutatták, hogy nagy mennyiségben csökkenti a hám­eredetű– tüdő, bőr, méhnyak, légutak, gyomor-, vastag­béldaganatok számát.

Források:

Sárga-narancssárga zöldségek és gyümölcsök, sötét­zöld zöldségek tartalmazzák a legtöbb béta-karotint. Ilyenek pl: sütőtök, brokkoli, sárgarépa, spenót, sárgaba­rack és sárgadinnye.


 SZELÉN, A VÉDŐHATÁSÚ NYOMELEM

 

A szelént 1817-ben fedezte fel Jacob Berzelius és sokáig toxikus vegyületnek tartották, jelenleg is használják az ipar­ban. A század közepén állatkísérletek segítségével azonban bebizonyosodott, hogy nélkülözhetetlen nyomelem.

A szervezetben ugyan csekély mennyiségben, csak nyomokban fordul elő, de ez az ásványi anyag alapvető­en fontos az emberi szervezet működésében.

Hatása az emberi szervezetre:

– Rákmegelőző szerepe: egy kutatás kimutatta, hogy azoknál az embereknél, akiknek a szervezete kevesebb sze­lént tartalmazott, sokkal több rosszindulatú daganat fejlődött ki, mint a magasabb szelénszinttel rendelkező társaiknál.

– Szív– és érrendszeri betegségek: a szelén csökkent­heti a szélütés és az infarktus kockázatát, mivel gátolja az erekben a vérrögképződést, sőt növeli a "jó” koleszterin arányát a vérben.

– Immunrendszer: e-vitaminnal kombinálva a szelén gyulladáscsökkentésre, a reumás izületi gyulladás, a pik­kelysömör és az ekcéma tüneteinek enyhítésére is képes. A szelénhiány tüneteihez tartozik az izomgyengeség és a fáradtságérzet. A terhesség alatti nagyfokú szelénhiány szívfejlődési rendellenességekhez vagy hirtelen csecse­mőhalálhoz vezethet. Létfontosságú szerepet játszik a glutation-peroxidáz enzim működésében, amely fontos védőhatást fejt ki a környezetből és a táplálékkal a szer­vezetbe kerülő mérgekkel szemben.

Szelén forrásai:

Európa országainak nagyobb részében a talajok szelén­tartalma nem elegendő ahhoz, hogy az élő szervezetek működéséhez szükséges szelént onnan fel lehetne venni: hazánkban is enyhe szelénhiányról lehet beszélni.

Legnagyobb mennyiségben a brazil dióban, a tenger gyümölcseiben (rák, kagylók, tonhal), állati bensőségek­ben, szárnyasok húsában, vöröshúsokban található. Jó forrása még a tejtermékek, citrusfélék, avokádó, hagy­ma, paradicsom, sörélesztő, búzacsíra, búzakorpa is.

E-VITAMIN, A SEJTVÉDŐ

Az E-vitamint Evans és Bishop amerikai kutatók fedez­ték fel állatkísérleteik során 1922-ben.

Valójában az E-vitamin megjelölés a tokoferol vegyü­letek egész csoportját takarja, melyek négy előfordulási formája: az alfa-, béta-, gamma– és delta-tokoferol. Zsír­ban nem oldódik ezért viszonylag hosszabb ideig képes elraktározódni a zsírszövetekben és a májban, viszont a felesleg a vizelettel gyorsan kiválasztódik.

Hatása a szervezetre:

– Sejthártya védelme: megakadályozza, hogy az oxi­dáció hatására a sejthártyák többszörösen telítetlen zsír­savai károsodjanak.

– Szív– és érrendszeri betegségek: az érrendszer vé­delmét biztosítja és főszerepet játszik a szívbetegségek kezelésében, az agyvérzés utáni lábadozásban.

– Immunrendszer: tudományos vizsgálatok támaszt­ják alá azt is, hogy az E-vitamin késleltetheti az örege­dést, mivel védi a sejteket a szabadgyökökkel szemben. Ezen kívül enyhíti az érszürkület miatti lábfájást, a menst­ruáció előtti fájdalmas emlőfeszülést és érzékenységet.

– Több oxigént juttat a szervezetbe, növelve ezzel az állóképességet és meggyorsítva a regenerálódási időt.

– Hozzájárul a vörösvértestek hosszabb élettartamá­hoz és elősegíti a vas felszívódását

E-vitamin forrásai:

Általában a magas zsírtartalmú élelmiszerekben talál­ható meg, ezért kalóriaszegény diéta, fogyókúra esetén a szervezet kevesebb mennyiségű E-vitaminhoz jut.

Megtalálható a búzacsírában, növényi olajokban, mo­gyoróban, mandulában, diófélékben, napraforgómag­ban, tojásban, tejben és levélzöldségekben.

Szükséges mennyiség:

Az ajánlott napi E-vitamin mennyiség nőknek 8 mg, férfiaknak10mg.

Hiánya idegrendszeri zavarokat, izomgyengeséget, csökkent vörösvérsejttartamot, májsejtelhalást, látás­gyengülést okozhat.

C-VITAMIN, A CSODAFEGYVER

A C-vitamin valószínűleg a legismertebb és a legtöb­bet használt vitamin.

Ez a vitamin az antioxidáns védelmi rendszer első védő­bástyája a szervezetben, együttműködik a zsíroldékony E-vitaminnal és karotinokkal.

A C-vitamin igen érzékeny, könnyen elillan hőkezelés hatására, ezért célszerű inkább nyersen fogyasztani a zöldségeket és gyümölcsöket.

Hatása a szervezetre:

– Szív- és érrendszeri megbetegedések: kevesebben halnak meg szív- és érrendszeri megbetegedésekben azok közül, akik sok zöldséget, gyümölcsöt fogyasz­tanak. C-vitamin hiányos férfiakközött3,5-szer több szívrohamot regisztráltak a vitaminnal megfelelően el­látottakhoz viszonyítva. Erősíti az artériák kollagén-szer­kezetét, csökkenti a teljes koleszterinszintet és a magas vérnyomást.

– Daganatos megbetegedések: több C-vitamin és béta-karotin bevitele növeli a daganatos betegek túl­élési esélyeit. A C-vitamin hiány a gyomorrák kockázatát növeli.

– Szürkehályog: szemünkben kb. 20-szor több a C-vitamin, mint a vérben, ezért a vitaminnal jól ellátottak kö­rében kisebb a Szürkehályog kialakulásának esélye.

– Erősíti az izomszövetet.

– Nélkülözhetetlen a fogak, a fogíny és a csontok egészsége szempontjából is.

– Idegrendszer: a mai modern pszichofiziológusok egyszerű biokémiai folyamatok eredményeként tart­ják a boldogságot. Az idegsejtekben tárolódó C-vita­min bármikor készen áll arra, hogy segítse a szervezet noradrenalin előállítását, amely éberré és eufóriássá tesz bennünket.

C-vitamin forrás:

Csipkebogyó, citrusfélék, étkezési paprika, feketeri­biszke, eper, brokkoli, kelbimbó, káposztafélék, karalábé, kivi, petrezselyem, stb.

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Könyvajánló
 
Naptár és óra
 
Klikk ide!

 
Látogatók száma:
Indulás: 2005-11-22
 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Vendégkönyv
 

Szeretnél egy jó receptet? Látogass el oldalamra, szeretettel várlak!    *****    Minõségi Homlokzati Hõszigetelés. Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését.    *****    Amway termék elérhetõ áron!Tudta, hogy az általános tisztítószer akár 333 felmosásra is alkalmas?Több info a weboldalon    *****    Florence Pugh magyar rajongói oldal. Ismerd meg és kövesd az angol színésznõ karrierjèt!    *****    Fele királyságomat nektek adom, hisz csak rátok vár ez a mesebirodalom! - Új menüpont a Mesetárban! Nézz be te is!    *****    DMT Trip napló, versek, történetek, absztrakt agymenés:)    *****    Elindult a Játék határok nélkül blog! Részletes információ az összes adásról, melyben a magyarok játszottak + egyéb infó    *****    Florence Pugh Hungary - Ismerd meg az Oppenheimer és a Dûne 2. sztárját.    *****    Megnyílt az F-Zero Hungary! Ismerd meg a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-sorozatát! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    A Cheer Danshi!! nem futott nagyot, mégis érdemes egy esélyt adni neki. Olvass róla az Anime Odyssey blogban!    *****    A 1080° Avalanche egy méltatlanul figyelmen kívül hagyott játék, pedig a Nintendo egyik remekmûve. Olvass róla!    *****    Gundel Takács Gábor egy különleges könyvet adott ki, ahol kiváló sportolókkal a sport mélységébe nyerhetünk betekintést.    *****    21 napos életmódváltás program csatlakozz hozzánk még!Január 28-ig 10% kedvezménnyel plusz ajándékkal tudod megvásárolni    *****    Szeretne egy olyan általános tisztítószert ami 333 felmosásra is elegendõ? Szeretne ha csíkmentes lenne? Részletek itt!!    *****    Új játék érkezett a Mesetárba! Elõ a papírral, ollóval, és gyertek barkácsolni!    *****    Tisztítószerek a legjobb áron! Hatékonyság felsõfoka! 333 felmosásra elengedõ általános tisztítószer! Vásároljon még ma!    *****    Hayashibara Megumi és Okui Masami rajongói oldal! Albumok, dalszövegek, és sok más. Folyamatosan frissülõ tartalom.    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    333 Felmosásra elegendõ! Szeretne gazdaságosan felmosni? Szeretne kiváló általános tisztítószert? Kiváló tisztítószerek!    *****    Ha tél, akkor téli sportok! De akár videojáték formájában is játszhatjuk õket. A 1080°Snowboarding egy kiváló példa erre