NE FÉLJÜNK A SZABAD GYÖKÖKTŐL!
A szabad gyökök kisméretű, negatív töltésű molekulák, melyek sejtjeink ellenségei. Megtámadják sejtjeinket, azok pedig idő előtt megöregszenek. A gerontológiai kutatások eredményei szerint az antioxidánsok hatékony védelmet nyújtanak ellenük.
Az antioxidáns anyagok testünkben is termelődnek, pl. bizonyos enzimkomplexek formájában, de táplálékainkkal is magunkhoz vesszük őket.
Az oxidációs folyamatok veszélye, hogy a negatív töltésű oxigénmolekulák (a szabad gyökök) nem csak az antioxidánsoktól szerzik be hiányzó elektronjukat, hanem a sejtjeinktől vagy egyenesen az örökítő anyagként szolgáló DNS-láncoktól is. A szabad gyökök folyamatosan keletkeznek testünkben, minden percben, ez ellen nem tehetünk semmit!
A fertőzések, gyulladások, de a műtéti beavatkozások hatására is szaporodnak az oxidációs folyamatok testünkben. Aki fizikailag terheli testét, és ez által fokozódik az oxigén felhasználás, azt valósággal elárasztják a szabad gyökök.
A leggyakrabban előforduló gyökbetegségek:
v szabad gyökök károsítják genetikai anyagunkat, a DNS-t, ezáltal a sejtosztódáskor hiba keletkezhet, ami ellenőrizhetetlen sejtburjánzáshoz vezethet: a ráksejtek kezdenek elszaporodni a testben.
v a szabad gyökök bizonyos koleszterinfrakciókat oxidálnak a vérben. Ennek lehetséges következményei: trombózis, vérellátási zavarok, agyvérzés, szívinfarktus.
v a szabad gyökök évtizedeken át folyamatosan károsítják a szemlencséket, aminek hatására időskorban kialakul a szürke hályog.
Dr. Denham Harman rámutatott, hogy az antioxidások fogyasztásával az emberi élet is meghosszabbítható és növelhető a teljesítőképességünk is!
Oxigéngyökök és a sejtöregedés
Fiatalkorban nincs okunk aggódni: óriási antioxidáns készlettel rendelkezik szervezetünk, amelyek sakkban tarják a szabad gyököket. Azonban kb. 30 éves korunktól fogva e védelmi vonalaink folyamatosan gyengülnek. Idősebb korban végül annyira meggyengül e védelem, hogy teljes összeomlás határára jut, mivel a test által termelt antioxidánsok mennyisége rohamosan csökken. Ha nem gondoskodunk megfelelő bevitelről, az öregedési folyamat egyre szédítőbb tempóban gyorsul.
Időskorban néhány millióra növekszik a sejtszintű sérülések száma. Ez a folyamatos sérülés, amit a sejtek anyagcseréjéből származó salakanyagok felhalmozódása kísér, beindítja az öregedés folyamatát, növelve a betegségek kialakulásának kockázatát.
Ötvenéves korunkra sejtjeink is fordulóponthoz érkeznek: ekkora ugyanis a sejtplazma kb. 30%-a használhatatlan hulladékká alakul át a szabad gyökök folyamatos támadása következtében.
Az agy a testünk legzsírosabb szövete, ezért nagyon érzékeny a szabad gyökök pusztító hatására. Az időskori elbutulás, Alzheimer-kór, Parkinson-kór a szabad gyökök pusztító hatása.
Teendők az öregedés és a betegség ellen
Az alábbiakban felvázolt stratégiák betartásával mindenki megnövelheti annak esélyét, hogy egész testét, minden egyes sejt szintjén kiváló formában tartsa.
1. Vitaminok
A vitaminok között léteznek hatékony antioxidánsok, mint pl: E-, C-vitaminok, a karotinoidok.
Aki minimálisra akarja csökkenteni szervezetében az oxidatív stresszt, az nem hagyatkozhat kizárólag a vitaminokra.
A kívülről bevitt anyagok közül különleges helyet foglal el a C-vitamin, melynek különlegessége, hogy más antioxidánsokat is védelmez, megakadályozza a rákkeltő nitrozaminok keletkezését és csökkenti a szív- és keringésrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát.
Legjobb forrásai: papaya, guava, fekete ribizli, paprika, homoktövis, hecsedli.
Az E-vitamin hatásai pedig szinte univerzálisnak tekinthetők
2. Égést fokozó anyagok kerülése
Élelmiszerek, amelyek gyors öregedést okoznak, mint pl: növényi olajok és kukoricacsíra-olaj, melyek sok érzékeny zsírsavat tartalmaznak. Az ilyen olajok gyorsan és igen alaposan oxidálódnak és a szervezetben beindítják a gyökláncreakciókat.
Fogyasztható zsíradékok: olíva- vagy repceolaj.
3. Böjtölés
Testünk védelmét nem csak antioxidánsokban gazdag étkezéssel, hanem böjtöléssel is erősíthetjük. A kalóriaszegény táplálkozás a védő enzimek aktivitását és hatékonyságát 50 %-kal képes növelni, ugyanakkor az anyagcsere-folyamatok lassulásával csökken a szabad gyökök képződésének üteme.
Hatásos hatóanyagok a konyhában
Sörélesztő hatása rákellenes, immunrendszer-erősítő és rendkívül hatásos szabadgyök-semlegesítő tulajdonságai is vannak.
Az egyik leghatásosabb antioxidáns élelmiszer a szárított gyümölcs, különösen az aszalt szilva.
A legjobb agyvédő élelmiszerek közé sorolják az aszalt szilván kívül a mazsolát és az aszalt szedret is.
Azt ajánljuk, hogy rendszeresen fogyasszon aszalt gyümölcsöt, ne csak karácsony idején!
A sárgabarack sárga pigmentjei hatásos egészségvédők és 25 g aszalt sárgabarack 8720 mikrogramm karotinoidot tartalmaz. Ezen kívül nagy karotinoidforrás: mángold, cékla, zsázsa, spenót, okra, piros paprika, cikória, sárgarépa.
A rákvédő hatású likopin legbőségesebb forrása a paradicsom. A leggazdagabb antioxidáns-források a zöldségek közül: a káposzta- és hagymafélék.
A diallyszulfit, ami a fokhagyma olajában található, hatástalanítja a rákkeltő anyagokat, és jelentősen fékezi a daganatok növekedését.
A zöld tea különösen a bőrt és a nyálkahártyákat védi, de még gazdagabb fenolos vegyületekben a kakaó. A biominőségű étcsokoládét, melynek kakaótartalma legalább 74 %, nyugodtan fogyaszthatjuk, de az instant kakaóporokat kerüljük!
A leggazdagabb és legjobb minőségű E-vitamin forrás a búzacsíra és a búzacsíraolaj.